top of page

despre masaj

Masajul terapeutic poate fi aplicat si omului sanatos pentru ca rolul lui primordial este acela de a preveni bolile si de a mentine organismul in forma. In scop profilactic, masajul terapeutic are drept scop prevenirea si combaterea unor afectiuni sau imbolnaviri cauzate de acumularea oboselii profesionale, fizice si intelectuale.Masajul este o procedura manuala sau  mecanica, aplicata pe tegument si formatiunile subtegumentare, in scop terapeutic. Masajul terapeutic face parte din cadrul tratamentului complex recuperator a tulburarilor si leziunilor traumatice si in reeducarea functionala a sechelelor anumitor boli patologice. Beneficiile masajului sunt foarte multe. In acest articol vom enumera doar 10 dintre ele.

1. Masajul imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica
Masajul contribuie la activarea circulatiei in intregul corp prin efectele pe care le produce. Circulatia limfatica are in organism rolul de transportator al reziduurilor. Ingreunarea circulatiei limfatice, slaba circulatie a sangelui si in particular drenajul limfatic defectuos, pot fi readuse la nivelul normal de functionare cu ajutorul masajului.

2. Stimuleaza si alina sistemul nervos cat si cel endocrin
Daca este excutat energic, intre-un ritm viu, masajul produce efecte stimulatoare asupra sistemului nervos. Prin aplicarea procedeelor de masaj excitante, se mentine conditia psihomotrica optima. Efectuat prin manevre lente, blande, calmante, constituie un mijloc deosebit de eficient impotriva incordarilor excesive, a tensiunilor psihice, a durerilor,  a starii de neliniste si a stresului. Efectul de relaxare, de inlaturare a oboselii, se obtine tocmai prin relaxarea sistemului nervos si a sisemului endocrin, eliminand o serie de hormoni care induc starea de bine. Prin masaj se stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.

3. Masajul mareste mobilitatea si flexibilitatea incheieturilor
Oferind un bun efect vasodilatator si trofic, capsulele articulare sunt nutrite, iar articulatiile devin mai sanatoase.

4. Masajul creste elasticitatea si contractilitatea muschilor
Orice metoda de masaj contribuie la cresterea cantitatii de sange si oxigen in muschi. Acest fapt, imbunatateste elasticitatea, contractilitatea si posibilitatile functionale musculare si intarzie momentul anoxiei si acumularii de toxine, ce provoaca glicoza.

5. Masajul reduce tensiunea musculara
Nu este nici un mister in faptul ca masajul alina durerile si contracturile musculare. Anumite manevre ale masajului ce obtin efecte relaxante, duc la scaderea excitabilitii si contractilitatii musculare. Acest lucru este explicat prin faptul ca  masajul creste circulatia sangelui in muschi, ce imbina si produce natural asa numitele opiacee care alina durerea si contractura musculara. 

6. Masajul  imbunatateste starea epidermei
Anumite tehnici specifice de masaj, produc o hiperemie (roseata), fapt care permite fibrelor musculare sa-si recapete rezervele energetice, iar pielii sa isi recapate elasticitatea si fermitatea prevenindu-se astfel tendinta fiziologica de hipermineralizare a  fibrelor elastice care se incarca progresiv cu calciu. Proprietatile fizice ale pielii sunt imbunatatite prin favorizarea exfolierii celulelor cornoase, care stimuleaza noi diferentieri bazale.

7.  Masajul contribuie la detoxifierea organismului si la imbunatatirea sistemului imunitar
Prin anumite manevre de masaj are loc usurarea transportului acizilor grasi si ai colesterolului, intensificarea schimburilor nutritive si eliminarea toxinelor din corp, si intarirea sistemului imunitar, prin stimularea ganglionilor limfatici. Actionand asupra tegumentelor si asupra glandelor sudoripare, masajul creste eliminarea permanenta si importanta a lichidelor de staza.

8. Masajul reduce stratul adipos 
Este recunoscuta facilitarea lipolizei, masajul ducand la scaderea stratului adipos. Masajul intretine si dezvolta supletea tesutului conjunctiv, combate depunerile grasoase in exces sub piele si totodata le previne.

9. Masajul asigura vindecarea mai rapida a leziunilor la niveul tesutului moale
Prin cresterea calitatii structurilor colagene si elastice ale dermului, masajul ajuta resorbtia partiala sau totala a induratiilor cutanate fibroase sau a cicatricelor.

10. Masajul imbunatateste digestia
Efectele masajului se vad si in imbunatatirea digestiei, prin disparitia constipatiei si a balonarii si prin eliminarea mult mai facila. Masajul ,,periostal" este cel care intareste tonusul peretilor organelor cavitare, creste peristaltismul si stimuleaza secretiile intestinale.

bottom of page